FC Slovan Liberec | Rozhovor s novým trenérem A-týmu žen Jiřím Kaiserem před nadcházející sezonou
Menu Další Zavřít Zavřít
13.08.2024

Rozhovor s novým trenérem A-týmu žen Jiřím Kaiserem před nadcházející sezonou

Šimon Knopp
Liberec - Ženský tým se pilně připravuje na novou sezonu, která co nevidět odstartuje. Ovšem ještě před jejím začátkem Vám přinášíme rozhovor s novým hlavním trenérem Jiřím Kaiserem, který společně se svým realizačním týmem povede ženy do nového ročníku, a to již tuto sobotu, v prvním kole, proti celku FC Praha. „Chceme, aby utkání byla z našeho pohledu zajímavá, atraktivní a přitáhla diváky do hlediště,“ přibližuje jeden z cílů pro novou sezonu Jiří Kaiser.

Mohl byste se krátce představit a přiblížit vaši trenérskou kariéru?

Od roku 1996 jsem pracoval na plný úvazek v různých pozicích v mládeži Slovanu Liberec. Od pozice sekretáře mládeže, šéftrenéra mládeže, přes šéftrenéra sportovního centra a v podstatě trenéra U19... V posledních letech jsem působil především v kategoriích U16, U17 a U18. Od roku 2005 jsem držitel UEFA Pro licence. Skončil jsem v loňském roce a pro novou sezonu přišla nabídka od Jirky Lišky do kategorie žen, kterou jsem přijal.

Jak si zvykáte na novou roli, navíc v ženském týmu?

Musím říct, že nová role zatím přináší samá pozitiva. Děvčata mě, i mého kolegu Tomáše Janů, se kterým jsme přešli od mládežnického úseku, překvapila svým přístupem, pracovitostí a vstřebáváním herních principů. Ženský tým není vůbec problémem. Je zde super parta, máme vytvořené skvělé podmínky a to je pro nás obrovskou motivací do další práce. Musím rovněž poděkovat předchozím trenérům za připravenost týmu... Zatím opravdu mohu hledat jen samá pozitiva.

Je pro vás výhodou, že od dorostenců přecházíte k týmu žen, kde je řada mladých fotbalistek, které můžete dále herně rozvíjet?

Určitě si myslím, že moje předchozí působení u dorostenců by mohlo být výhodou. Byl jsem zvyklý pracovat systematicky, v širších souvislostech a s nějakou určitou perspektivou. To samé bychom rádi zavedli i v ženském úseku. Chceme propojit celý úsek od A-týmu žen po B-tým, dorosteneckou kategorii i žákovskou. Už jsme měli několik schůzek s ostatními trenéry ohledně sjednocení, abychom byli schopni generovat hráčky z vlastních zdrojů. Zároveň pro mladé liberecké fotbalistky by to měla být jedna z hlavních motivací, aby věděly, že mají cestu otevřenou a mohou se prosadit do A-týmu. Již do přípravy jsme zařadili některé juniorské hráčky... Toto bude určitě jedna z hlavních věcí, o kterou budeme v ženském úseku usilovat.

Jak se vám spolupracuje s novým realizačním týmem, kde nechybí legenda Slovanu Tomáš Janů či zkušený trenér brankářek Lumír Kübel?

Spolupráce s realizačním týmem je výborná. Zatím si to musím jen pochvalovat. Výhodou je, že prakticky se všemi z realizačního týmu jsem již spolupracoval dříve. Ať to je Tomáš Janů, který je můj dlouholetý spolupracovník, a jsem rád, že se mi ho povedlo přesvědčit a přivést k ženskému A-týmu. Dále Petr Myslivec, který zůstal u týmu a navíc propojuje i reprezentační úsek. Byl mým dlouholetým ředitelem akademie, takže věřím, že spolu navážeme na velmi dobré vztahy. To samé platí o Lumíru Kübelovi, který se stará o brankářky, i s ním jsem dříve spolupracoval v mládeži. David Šikal, vedoucí mužstva, je pro mě vlastně novým spolupracovníkem, ale za dosavadní přípravu pevně věřím, že si budeme rozumět. A v neposlední řadě i Jirka Liška, který naší spolupráci s Tomášem zná. Byli jsme v přímé spolupráci již v momentě, kdy jsme s Tomášem Janů před několika lety zaskakovali u juniorského týmu dospělých. Myslím si, že jsme jen navázali na spolupráci, kterou jsme již v jistém časovém úseku podstoupili v předchozích letech.

Jak zatím probíhá příprava na novou sezonu, jste s ní spokojen?

Příprava zatím probíhá podle plánu. V prvním týdnu jsme začali pouze v určitém omezeném počtu, protože řada hráček si plnila reprezentační povinnosti, ať už v A-týmu či kategorii U-23. Omezený počet vlastně nebyl vůbec na škodu, protože jsme pomalu mohli vnímat tréninkový proces ženského fotbalu. Od druhého týdne jsme již byli postupně přes drobná zranění víceméně v klasickém počtu. Zatím co se týká přípravy, tak musím říct, že to je pro nás příjemné překvapení. Zpětná vazba od děvčat je velmi dobrá. Nás to s Tomášem hodně baví. Doufám, že nám toto vydrží co nejdéle. I když samozřejmě rozhodujícím faktorem budou výsledky, bez kterých se naše společné působení neobejde. Zatím z toho máme dobrý pocit. Až přijdou kritické situace, tak se ukáže charakter týmu a to, jak tým drží pohromadě.

Jak dopadla přípravná utkání a co si z nich odnášíte?

Odehráli jsme jich několik. V prvním z nich jsme nastoupili proti diviznímu mladšímu dorostu České Lípy, což pro děvčata bylo opravdu těžké. Nebylo to úplně v plánu, ale soupeř nám nahradil utkání s Wroclawí, které odpadlo. Ovšem pro mě byl zápas příjemným překvapením. Samozřejmě fyziologicky jsme se mladším dorostencům nemohli rovnat, ale holky se s tím popraly statečně a výkon byl povzbuzující, protože již čtrnáct dnů od začátku přípravy se v utkání začaly objevovat herní principy z tréninků. Druhé přípravné utkání jsme absolvovali při třídenním výjezdu do Prostějova na Moravu. Hráli jsme se slovenským mistrem, Myjavou. Utkání jsme zvládli velmi dobře, i výsledkově, vyhráli jsme 3:1. Předvedli jsme i dobrý herní výkon, byli jsme lepším týmem a ještě jsme několik šancí neproměnili. Myslím si, že pro nás trenéry, to byla první konfrontace na úrovni ženského fotbalu, a my v ní obstáli. Ve třetím duelu jsme opět museli reagovat na zrušené utkání, měli jsme hrát s německou Bischofswerdou. Naštěstí se podařil zajistit zápas s druholigovou Spartou B, který jsme absolvovali v Nové Vsi nad Popelkou. Vyhráli jsme 4:1. Musím říct, že utkání se hrálo na malém hřišti a soupeř podal velmi zajímavý výkon s řadou mladých hráček. Nám dělalo trošku problémy právě malé hřiště a dostupování hráček. Nicméně i v tomto zápase jsme si vytvořili celou řadu vyložených šancí. Koncovka nás zatím trošku trápí, ale výkon opět snesl parametry. Poslední utkání jsme hráli s kombinovaným týmem starších žáků a mladšího dorostu Doubí. Vyhráli jsme 6:1 a jednalo se velmi povedený zápas. I když si myslím, že na výkonu se projevila únava z měsíčního tréninkového procesu. Výkon postrádal z mého pohledu trošku dynamiku, ale byla tam řada velmi dobrých akcí. Opět nás trápila koncovka, ale předfinální fáze byla velmi dobrá.

Jak se rýsuje složení kádru? Cítíte někde nedostatky?

Samozřejmě došlo k částečné obměně. Mrzí nás odchody dvou kvalitních hráček, které, pro nás bohužel, si svými výkony řekly o přestup. Ať už je to Dominika Huvarová, která přestoupila do Sparty či Kristýna Růžičková, která se vrátila po hostování v našem klubu do Slavie. Obě to jsou reprezentantky, takže svým způsobem je to oslabení. Na druhou stranu si myslím, že tým byl vhodně doplněný. Aktuálně jsme se shodli s ředitelem úseku žen, Jiřím Liškou, a realizačním týmem, že není potřeba za každou cenu rozšiřovat kádr. V současné době čítá 17 hráček a 4 brankářky, což samozřejmě může v průběhu sezony problém, ale v tuto chvíli na nás kádr působí nesmírně vyrovnaně a kvalitně, ale to ukážou až mistrovská utkání... Nicméně než abychom kádr za každou cenu rozšiřovali, cítíme, že dosavadní tým si zaslouží důvěru a věříme současnému složení, vnímáme ho jako perspektivní a dostačující. Co se týče příchodů, tak výraznou posilou pro nás bude Anička Dlasková ze Sparty Praha. Dlouholetá hráčka a reprezentantka, která nesmírně dobře zapadne do kolektivu, a to nejen svým charakterem, ale i výkony. Už v přípravě ukázala, že pro nás bude velkou osobností. Jsem moc rád, že přišla. Dalšími velmi dobrými příchody budou slovenské reprezentantky Aneta Surová a Barbora Vargové, obě jsou mladé perspektivní hráčky. Kádr jsme rovněž doplnili o Denisu Skálovou, která dříve působila v Dukle Praha a přišla k nám po dvouletém působení v Rakousku. Denisa nám určitě zvedne konkurenci v útočné trojici. Přišla i Kateřina Marcinková ze Sparty a brankářka Tereza Fuchsová ze Slavie. Obě budou, jako ostatně všechny příchozí, zajímavým oživením kádru.

Jaké jsou vaše cíle i cíle týmu pro nadcházející sezonu?

V první řadě chceme vytvořit sounáležitý, charakterově dobře nastavený a pracovitý kolektiv. S tím souvisí i to, aby nás spolupráce společně naplňovala a bavila. Od toho si myslím, že se mohou odvíjet další cíle. Druhým cílem je přitáhnutí diváku do hlediště, a to atraktivní hrou. Myslím si, že ženský fotbal začíná být perspektivní. Byl bych rád, aby někdo, kdo se přijde podívat na utkání ženského A-týmu Slovanu Liberec, neodcházel s pocitem, že promarnil čas, byla to nuda a nic se nedělo. Chceme, aby utkání byla z našeho pohledu zajímavá, atraktivní a přitáhla diváky do hlediště. Byli bychom s děvčaty moc rádi, aby se povědomí o ženském fotbale ještě více dostalo mezi fanoušky. Třetí, hlavní cíl, je určitě přenesení tréninkových principů do herního procesu. Chceme, aby na hřišti bylo vidět, jakou hra je nám vlastní. Abychom byli jasně definovaní, a aby to bylo zajímavé. Čtvrtý cíl, který navazuje na předchozí a nejde bez nich, je výsledkově hrát o přední příčky. Rádi bychom potrápili mužstva na samém špici tabulky. Podmínky, které nám klub vytváří, a potažmo vedení ženského úseku v čele s Jiřím Liškou a Michaelou Harvilovou, jsou opravdu na odpovídající úrovni. My bychom to rádi klubu vrátili v podobě nějakého úspěchu. Myslím si, že to cítíme nejenom my, jako realizační tým, ale i hráčky. Některé, které tu jsou již delší dobu ví, že nebyl daleko...

Už v sobotu se představíte v prvním utkání ligy žen, a to proti nováčkovi soutěže FC Praha. Jaký očekáváte zápas?

Už v sobotu nás čeká vstup do soutěže, a to proti nováčkovi FC Praha. Já očekávám ze strany soupeře uvolněný a kompaktní výkon. Praha to má dlouhodobě postavené na vztazích a dobré partě. Je tam spousta zkušených hráček, které jsou na tom dobře fotbalově. Očekávám z jejich strany spíše uvolněný výkon s chutí, který nám naši pravděpodobnou roli favorita, bude chtít co nejvíce ztížit. Pro nás bude zápas o dobrém vstupu do soutěže. Doufám, že se nám podaří odstartovat dobře, a že si s rolí pravděpodobného favorita poradíme. Z přípravného období máme na co navazovat, ale soutěžní utkání je o něčem jiném...

V dalších třech kolech vás los soutěže příliš nešetřil, souhlasíte?

Samozřejmě souhlasím, los pro nás je v úvodu soutěže těžší. Na druhou stranu stejně se musíte utkat se všemi týmy... Především je třeba si do hlavy nastavit, že jdeme zápas od zápasu. Upřímně v tuto chvíli řešíme hlavně první mistrovské utkání, a co bude následovat potom, je budoucnost, kterou se nechceme momentálně úplně zaobírat. Pro nás je důležitá přítomnost. Tou je první utkání. To, že nás poté čekají všechny tři týmy z loňské špičky tabulky by pro nás spíš mělo být motivací a výzvou. Takto k tomu budeme přistupovat. Chceme náš herní styl konfrontovat se špičkou. To, že jdou utkání hned po sobě může být na jednu stranu výhoda. Nerad bych se nějak losem výrazně víc zaobíral. Já celkově chci říct, že utkání chceme hrát tak, a to i s nejlepšími, aby byl zápas především o našem výkonu. Doufám, že se nám to bude dařit, a že i s nejlepšími potvrdíme naši výkonnost.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Tipsport
Prémiový partner
Preciosa
Hlavní partneři
(mezera) HET Gambrinus T-Mobile Renomia AUTO KP Plus
Další partneři
Mattoni Crytur
Mediální partneři
rtm plus Český rozhlas Liberec