FC Slovan Liberec | Jak si vedla početná skupina reprezentantů v národních výběrech?
Menu Další Zavřít Zavřít
11.09.2024

Jak si vedla početná skupina reprezentantů v národních výběrech?

Šimon Knopp
Liberec - Trenéru Kováčovi se postupně vracejí hráči, kteří během reprezentační přestávky plnili povinnosti v národních týmech. Jednalo se celkem o deset hráčů napříč různými kategoriemi i zeměmi. Pojďme si společně v tomto článku přiblížit, jak se jim dařilo.

U21: Pět hráčů proti Litvě a Dánsku

Nejpočetnější zastoupení měl Slovan v české reprezentaci do 21 let a každý z pětice hráčů dostal šanci alespoň na pár minut naskočit do soutěžního utkání. V prvním zápase proti Litvě se v základní sestavě představili Josef Koželuh, Marek Icha a Denis Višinský, který měl v závěru prvního poločasu šanci ke skórování, ale v dobré pozici branku netrefil. Oba liberečtí záložníci byli následně ve druhé půli střídáni, Josef Koželuh odehrál plnou porci minut. V samotném závěru se do hry podíval i obránce Adam Ševínský, jenž si odbyl reprezentační debut v kategorii U21. Čeští reprezentanti se nakonec radovali z těsného vítězství 2:1, když otočili nepříznivý výsledek.

Druhé utkání proti Dánsku se Lvíčatům vůbec nepovedlo a nakonec z toho byla vysoká porážka 0:5. V základní sestavě znovu nechyběl Josef Koželuh, který viděl v prvním poločasu žlutou kartu, v obraně ho doplnil Denis Halinský, jenž rovněž odehrál devadesát minut. V 55. minutě se do hry zapojil i Marek Icha, ale ani jemu se nepodařilo změnit vývoj utkání. Česku U21 v kvalifikační tabulce na ME patří čtvrtá příčka a ve dvou zbývajících duelech budou muset zvítězit, aby měli šanci na postup. Na první Dánsko a druhý Wales Češi aktuálně ztrácejí šest bodů.

U21 – Ukrajina: Ivan Varfolomejev

Ukrajinští mladíci odehráli dvě utkání v kvalifikaci na ME do 21 let. V prvním zápasu porazili Srbsko 2:1 a Ivan Varfolomejev do zápasu nezasáhl. V druhém duelu proti Severnímu Irsku začal Ivan Varfolomejev v základní sestavě a odehrál 55 minut. Svým výkonem přispěl k další výhře 2:1. Celkově se Ukrajině velmi daří, protože po osmi odehraných zápasech se nachází na první příčce se skóre 19:4 před druhou Anglií.

Slovensko: Ľubomír Tupta

Reprezentant slovenského výběru v prvním utkání Ligy národů proti Estonsku pouze přihlížel z lavičky výhře svého celku 1:0. V druhém utkání proti Ázerbájdžánu si Ľubomír Tupta připsal na hřišti sedm minut, když střídal Haraslína a pomohl k výhře 2:0. Slovensku patří po dvou kolech v tabulce druhé místo za Švédskem, které rovněž získalo plný počet bodů.

Uganda: Aziz Kayondo

Ugandský obránce zažil velmi povedenou reprezentační přestávku. V obou zápasech se mu podařilo probojovat do základní sestavy a navíc odehrát plnou porci minut. Proti Jihoafrické republice se zapsal do statistik žlutou kartou a jeho tým remizoval 2:2. Avšak proti Kongu se mu podařilo vstřelit první gól a zapsat se na listinu střelců. Aziz Kayondo tedy výrazně přispěl k výhře 2:0 a prozatímnímu prvnímu místu v tabulce.

Rovníková Guinea: Santiago Eneme

Santiago Eneme se hlásil u reprezentačního výběru Rovníkové Guiney a zúčastnil se obou zápasů v kvalifikaci Afrického poháru národů. V úvodním duelu proti Alžírsku naskočil jako střídající hráč na posledních sedm minut utkání a nepodařilo se mu odvrátit prohru 0:2. V druhém utkání, proti Togu, se Santiago Eneme představil v základní sestavě a odehrál téměř celý zápas. I přestože jeho tým dvakrát v utkání vedl, v samotném závěru nastavení inkasoval a nakonec se musel spokojit pouze s remízou 2:2, která po dvou odehraných kolech znamená třetí místo v tabulce.

U19: Matěj Strnad

Liberecký talentovaný mladík navázal na výkony v kategorii U18 a během této reprezentační přestávky se představil v národním týmu do 19 let. Naskočil do obou přípravných zápasů proti Estonsku. V prvním z pozice střídajícího v 63. minutě a ve druhém v základní sestavě. V obou případech se mohl radovat z výhry, protože Česko vyhrálo 2:1 a 3:2.


Generální partner
Tipsport
Prémiový partner
Preciosa
Hlavní partneři
(mezera) HET Gambrinus T-Mobile Renomia AUTO KP Plus
Další partneři
Kraintek FotbalPark Liberec
Mediální partneři
Náš region Český rozhlas Liberec