FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: Karviná - FCSL 1:3
Menu Další Zavřít Zavřít
21.07.2024

Slovan vstoupil do ligy vítězně. V Karviné otočil vývoj utkání a vyhrál 3:1

Tomáš Honzejk
Karviná/Liberec - Svěřenci Radoslava Kováče vyhráli úvodní zápas Chance Ligy. Na půdě Karviné sice rychle prohrávali, ale po brankách Višinského, Ševínského a střídajícího Tupty nakonec zvítězili 3:1.
1.kolo, neděle 21.7.2024, 14:30, Městský stadion Karviná
MFK Karviná MFK Karviná
1:3
(1:2)
FC Slovan LiberecFC Slovan Liberec
MFK Karviná: Knobloch - Mikuš, Svozil (C), Bergqvist (23. Krčík), Fleišman - Čavoš (64. Moses), Planka - Regáli (80. Ražnatović), Samko (64. Botos), Memić (80. Singhateh) - Ezeh

Náhradníci: Lapeš, Ciupa - Moses, Muhammad, Ražnatović, Žák, Vinicius, Botos, Raspopović, Singhateh, Krčík

FC Slovan Liberec: Bačkovský - Plechatý, Ševínský, Mikula (C) - Koželuh (81. Zyba), Varfolomejev (67. Tupta), Icha, Hlavatý (81. Preisler) - Ghali, Nyarko (54. Letenay), Višinský (67. Frýdek)

Náhradníci: Vliegen - Pourzitidis, Preisler, Kayondo, Zyba, Frýdek, Dulay, Tupta, Letenay

Branky: 4. Regáli - 27. Višinský, 34. Ševínský, 87. Tupta

Žluté karty: 73. Plechatý, 73. Kováč (hlavní trenér)

Rozhodčí: Starý - Ratajová, Podaný; VAR: Kocourek, AVAR: Kříž


Diváci: 2592

Reportáž

Hned ve druhé minutě vyběhl domácí brankář Knobloch daleko mimo vápno a po jeho hlavičce zastříhal nůžkami Višinský. Bránu ale netrefil. Za další dvě minuty se už skóre měnilo. Bohužel v náš neprospěch. Sklepnutý balon si za vápnem zpracoval Martin Regáli a krásným halfvolejem trefil přesně vzdálenější šibenici Bačkovského svatyně 0:1. Vzápětí dával Ševínský těžkou malou domů na našeho brankáře, který na poslední chvíli situaci zachránil. Následně střílel Samko nad bránu. Slovan inkasovaný gól evidentně zaskočil a v úvodu se nedokázal dostat do tempa.

V 18. minutě vyplaval na zadní tyči po standardní situaci Ševínský. K zakončení se však nedostal. O pár chvil později střílel z úhlu karvinský Mikuš. Bačkovský nepříjemný projektil vyrazil na roh. Po rohovém kopu přišel protiútok Slovanu, na jehož konci bylo zakončení Hlavatého. Střelu po zemi Knobloch kryl. Náš brankář si připsal další zákrok ve 25. minutě, když se ke střele ze středu hřiště dostal Samko. Další liberecký útok už skončil brankou. Hlavatý vysunul milimetrovým pasem Denise Višinského, který obstřelil Knoblocha a srovnal na 1:1.

Ve 34. minutě bylo ještě veseleji! Hlavatý přesně našel od rohového praporku hlavu Adama Ševínského a mladý stoper se trefil přesně k bližší tyči 1:2. Pět minut před pauzou přežil Slovan zajímavou akci domácích, kdy balon procestoval celé malé vápno a skončil těsně vedle tyče. Chvíli před pauzou se do odraženého míče opřel z voleje Memić. Pálil nad. Vzápětí se odhodlal ke střele ze střední Plechatý a Knoblocha střelou pod břevno pořádně zaměstnal. V nastaveném čase mohlo být vyrovnáno, ale Memiće skvěle vychytal Bačkovský. Následná dorážka mířila nad a první poločas tak skončil 2:1 pro Liberec.

Po přestávce se jako první ke střele dostal Slovan, konkrétně Nyarko. Z úhlu ale domácího brankáře nepřekonal. V 58. minutě napřáhl ke střele domácí Planka. Balon letěl těsně nad břevno Bačkovského brány. Další náznak šance viděli diváci až po dalších jedenácti minutách. Adam Ševínský střílel ze střední vzdálenosti vedle. Střídající Frýdek si poprvé vystřelil v 74. minutě. Knobloch střelu neortodoxně vyrazil. O pár chvil později se dostal do vápna Koželuh, jehož pokus na zadní tyč vyrazil domácí brankář nohou na rohový kop.

Druhý poločas rozhodně nenabízel tolik fotbalových akcí jako ten první. Karviná se snažila dostat na dostřel, ale naše obrana si věděla se vším rady. V 81. minutě se opřel do odraženého míče Fleišman, ale ani on nemířil mezi tři tyče. Na druhé straně se liberečtí hráči postarali o hezkou kombinaci, na jejímž konci bylo nepřesné zakončení Ghaliho. Tři minuty před koncem se Slovanu povedlo navýšit vedení na 3:1. Qëndrim Zyba našel z první Lubomíra Tuptu, jenž si obhodil vyběhnutého Knoblocha a hlavičkou do prázdné brány uklidnil své spoluhráče i lavičku.

V první minutě nastavení se po odrazu objevil u míče karvinský Ezeh. Střelu z první ale Bačkovský pohotově vyrazil. Nigerijský útočník hlavičkoval ještě po rohovém kopu v 95. minutě. Balon ale letěl nad. Nic dalšího se už v utkání nestalo a Slovan tak vstoupil do sezony venkovním vítězstvím 3:1.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Martin Hýský (hlavní trenér MFK Karviná): Chtěli jsme výsledkově zahájit domácí premiéru úplně jinak. Na druhou stranu jsem viděl spoustu pozitivních věcí. Měli jsme výborný začátek a dali rychlý gól. Měli jsme také využít tlak a šance, které jsme si následně vytvořili třeba ve druhý gól, bohužel se nám ale nepodařilo trefit branku. V zápase nás provázely laciné branky. Už u té první jsme byli nedůslední v presinku, následně špatná domluva u standardní situace. To na nás samozřejmě dolehlo. Liberec nás extra nepřehrával a těžil z našich hloupých chyb. Ve druhé půli se Liberec trochu zatáhnul a měli jsme to složitější. Hráli jsme do plných a ztráceli mnoho balonů. Měli jsme být trpělivější a vytvořit si ještě větší tlak. Ve finální fázi jsme si nevytvořili nějakou extra věc, která by nás dostala do remízového stavu. Třetí gól byl také hodně laciný a rozhodl zápas.

Radoslav Kováč (hlavní trenér FC Slovan Liberec): Jsme moc rádi, že jsme v Karviné získali tři body. Byl to těžký zápas. Hlavně na začátku, kdy se Regáli krásně trefil a nás to na 10 až 15 minut zpražilo. Rozhodovala velká šance Karviné na potenciálních 2:0. Myslím si, že kdyby ji proměnili, bylo by to ještě těžší. Přežili jsme, po krásné akci vyrovnali na 1:1 a trochu se zklidnili. Následně jsme se prosadili ze standardní situace, a to rozhodlo. Jsme moc rádi, protože se tu nebude hrát jednoduše. Musím říct, že Karviná hrála velmi dobrý fotbal.


Generální partner
Tipsport
Prémiový partner
Preciosa
Hlavní partneři
Chance (mezera) HET Gambrinus T-Mobile Renomia
Další partneři
Mattoni Kraintek
Mediální partneři
Rádio Impuls rtm plus