FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: FCSL - Jablonec 0:5
Menu Další Zavřít Zavřít
včera

Zmar Slovanu, proti rivalovi z Jablonce prohrál vysoko 0:5

Šimon Knopp
Liberec - Jedenácté kolo Chance Ligy nabídlo pikantní souboj mezi Slovanem a Jabloncem, na který budou chtít všichni liberečtí fanoušci rychle zapomenout. Domácí Podještědské derby se totiž Liberci vůbec nepovedlo. Po první půli sice svěřenci trenéra Kováče prohrávali pouze 0:1, ale ve druhém poločasu přišel zkrat. Další čtyři branky Jablonce a vyloučení Frýdka nakonec znamenalo historicky nejvyšší porážku v derby 0:5.
11.kolo, sobota 5.10.2024, 19:00, Stadion u Nisy
FC Slovan Liberec FC Slovan Liberec
0:5
(0:1)
FK JablonecFK Jablonec
FC Slovan Liberec: Bačkovský - Halinský, Ševínský, Pourzitidis - Ghali (46. Zyba), Icha, Hlavatý (59. Višinský), Kayondo - Eneme (81. Varfolomejev), Letenay (46. Nyarko), Tupta (C) (59. Frýdek)

Náhradníci: Krajčírik – Varfolomejev, Mikula, Preisler, Zyba, Višinský, Frýdek, Dulay, Kok, Nyarko

FK Jablonec: Hanuš - Martinec, Tekijaški (C) (86. Štěpánek), Cedidla - Vakho, Nebyla (83. Nardini), Beran, Polidar - Kanakimana (70. Alegue), Hollý (83. Suchan) - Puškáč (70. Schánělec)

Náhradníci: Mihelak - Štěpánek, Nardini, Suchan, Fortelný, Souček, Chramosta, Velich, Schánělec, Krulich, Alegue

Branky: 17. Ševínský (vlastní branka), 49. Kanakimana, 58. Nebyla, 61. Martinec, 90+3. Alegue

Žluté karty: 38. Tupta, 60. Pourzitidis

Červené karty: 75. Frýdek

Rozhodčí: J. Všetečka – J. Kubr, T. Mokrusch; VAR: K. Rouček, AVAR: J. Pečenka


Diváci: 4069

Reportáž

Do první šance utkání se dostal ve čtvrté minutě Tupta, který si naběhl za obranu a obdržel milimetrovou přihrávku od Ichy. Slovenský útočník si míč zpracoval a ve vápně vystřelil, ale balón mu sjel z kopačky a prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Další příležitost měl Eneme, který hlavičkoval k tyči, bohužel našel pouze připraveného Hanuše. V sedmnácté minutě došlo k velmi smolnému momentu, který vedl k první brance utkání. Bačkovskému vypadl centr z levé strany a dobíhající bránící Ševínský si nohou srazil míč do vlastní sítě, 0:1.

Ve 38. minutě se jablonečtí fotbalisté radovali z druhé trefy, ale naštěstí ne dlouho, protože pomezní sudí měl praporek zdvižený pro ofsajd. O pár minut později napřáhl ke střele z dálky Tupta, jeho tvrdý projektil srazil jeden z bránících hráčů na roh. Podobně se situace opakovala i při další akci, tentokrát ale zakončoval Kayondo. Tlak Liberce ke konci poločasu sílil a Hanuš měl problémy s prudkým centrem směřujícím do branky z kopačky Tupty. Nakonec se mu podařilo míč vyboxovat. Na druhé straně nebezpečně hlavičkoval Puškáč, avšak našel pouze připraveného Bačkovského. Následně si zuby vylámal na libereckém brankářovi i Martinec, jeho pokus totiž Bačkovský rovněž vyrazil.

Do druhého poločasu lépe vstoupil Jablonec, který si hned ve 48. minutě vytvořil velkou šanci. Puškáč postupoval sám na brankáře, ale Bačkovský včas vyběhl, zmenšil úhel a střelu vyrazil. Bohužel o chvíli později se Jablonec radoval z druhé trefy. Puškáč sice nedokázal zpracovat balón, ale po jeho teči se k němu dostal Bienvenue Kanakimana. Ofenzivní hráč Jablonce v dobré pozici ve vápně vystřelil a s pomocí břevna rozvlnil síť, 0:2. Zmar Liberce pokračoval i nadále. Po velmi pohledné akci se trefil Sebastian Nebyla, jenž zakončoval prakticky do prázdné brány po přihrávce, kterou mu předložil Kanakimana.

Obrana Slovanu byla rozhozená a v 61. minutě znovu zaváhala. Jakub Martinec si našel centr Polidara a hlavičkou dokázal zvýšit na 0:4. Liberec se snažil skóre alespoň korigovat, ale střelu Višinského hned nadvakrát dokázali obránci zablokovat. Celou situaci následně zkoumal videorozhodčí a ukázalo se, že Tekijaški zahrál rukou. Hlavní rozhodčí šel situaci zkoumat k obrazovce, ale vyhodnotil, že ruka nebyla v nepřirozené poloze a mohlo se pokračovat dál ve hře. Situace pro Slovan se ještě zhoršila v 75. minutě, kdy červenou kartu viděl Frýdek za zbytečný skluz na polovině hřiště, během kterého trefil kotník Martince.

V 79. minutě velmi špatně přihrával Eneme. Míč si na hranici vápna zpracoval osamocený Schánělec, ale sám proti brankářovi neuspěl. V nastavení se ještě dokázal uvolnit Alexis Alegue, který zamířil na zadní tyč a zpečetil výhru Jablonce. Liberci se domácí Podještědské derby vůbec nepovedlo a s rivalem prohrál 0:5.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Luboš Kozel (FK Jablonec): „Myslím si, že nám v zápase vyšlo všechno. Jsem za to strašně šťastný. Nebylo to jednoduché, věděli jsme, že Liberec bude připravený a navíc jsme ještě ve středu hráli pohár. Tudíž na přípravu nebylo tolik času. Chtěli jsme přežít vstup do zápasu, věděli jsme, že v něm jsou domácí silní. To se nám podařilo. Postupem času jsme získávali půdu pod nohama. Pomohl nám samozřejmě první vlastní laciný gól a druhý poločas jsme to už dohrávali v euforii. “

Radoslav Kováč (FC Slovan Liberec): „Bylo to derby a ten výsledek? Já jsem hlavní trenér, já jsem připravoval tým... Od začátku zápasu jsme tahali ve všem za kratší provaz a v utkání jsme vůbec nebyli. Věřili jsme, že zápas můžeme zvládnout. Opak byl pravdou. Po prvním gólu jsme ztratili organizaci a už hrálo jenom jedno mužstvo. Dostávali jsme laciné góly z brejků. Nedokázali jsme na to reagovat. Ztratili jsme důvěru fanoušků během jednoho utkání. Musíme se k tomu postavit čelem a vybudovat si důvěru zpět. Bude to strašně těžké, tlak bude obrovský. Uděláme vše pro to, aby se nám to podařilo. Je to asi historicky nejhorší derby. Nedokážu si to vůbec vysvětlit... “


Generální partner
Tipsport
Prémiový partner
Preciosa
Hlavní partneři
(mezera)T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Louda auto Pregis
Další partneři
Ermeg Niosport
Mediální partneři
Radio Blaník Liberec Náš region