FC Slovan Liberec | Sezóna 1994/1995 – ročník rekordních venkovních výsledků
Menu Další Zavřít Zavřít
23.04.2020

Sezóna 1994/1995 – ročník rekordních venkovních výsledků

Redakce
V novém historickém speciálu vám nabízíme pohled do prvoligové historie našeho klubu. Každý článek se věnuje jednomu ročníku. Věříme, že si pamětníci rádi zavzpomínají a mladší ročníky se dozví něco víc ze slovaňáckých dějin. Pokračujeme druhou ligovou sezónou 1994/1995.

PODZIM 1994

Do sezony 1994/95 vstupoval Slovan navíc hned se dvěma sponzory v asi nejdelším názvu ligového klubu vůbec – FC Slovan Vratislav WSK (Wimpey Severokámen) Liberec, finanční situace přesto stále nevypadala vůbec růžově. Říká se, že druhá sezóna bývá pro nováčky nejtěžší a obával se toho i trenér Petržela, zvlášť když se kvůli nízkému rozpočtu nepodařilo sehnat větší posily. Nově se hrálo tříbododovým systémem a Slovan se musel stěhovat na Městský stadion, protože roční výjimka pro Nisu skončila a hlavní tribuna ještě nebyla hotová.

Premiéra na Městském se nám bohužel nevydařila a do sezóny jsme vstoupili domácí prohrou 1:2 proti Plzni, přičemž o jedinou naši branku se postaral obránce Lexa. Další dva domácí zápasy, proti Zlínu a Bohemians, už jsme ale vyhráli, a když jsme v 6. kole dokázali poprvé přivézt tři body i z venku, konkrétně z Budějovic, dotáhli jsme se v tabulce za Spartu, která byla naším dalším soupeřem. Na Městský stadion dorazilo téměř 8000 diváků a viděli, stejně jako na jaře U Nisy, výhru modrobílých 2:1, když hlavním hrdinou byl Maier, který šest minut před koncem chytil Chovancovi penaltu. Díky tomu jsme se poprvé dostali v tabulce před Spartu, která se propadla na páté místo.

Městský stadion se po zbytek podzimu stal nedobytnou tvrzí. Bez bodů se odtamtud vracely týmy Drnovic, Olomouce, Chebu i Ostravy. Zato venku to bylo jako na houpačce, což dokládají i dva rekordní výsledky, pětigólová výhra v Benešově a stejně vysoká prohra na Slavii. To bylo ve 14. kole a šlo o souboj aktuálně prvního a třetího celku. Smolný den završila Maierova vlastní branka – prý ho ozářily reflektory, na které z Liberce nebyl zvyklý. Nakonec z toho po podzimu bylo čtvrté místo, zářil hlavně Obajdin, který nastřílel 10 branek. Trenér Petržela byl překvapivě, ale zcela po zásluze, zvolen trenérem roku 1994.

JARO 1995

Nejlepší střelec týmu Josef Obajdin zamířil na hostování do bundesligového Eintrachtu Frankfurt, takže se zoufale hledala náhrada do útoku, kterou se nakonec stal Luboš Zákostelský. Do jara jsme vstoupili stejně jako do podzimu, tedy prohrou 1:2 s Plzní, tentokrát na její půdě. Náladu jsme si spravili domácí výhrou proti Brnu, kdy byl výsledek opačný než v Plzni a oba naše góly padly z penalt. Po prohře ve Zlíně jsme doma přehráli 4:2 Hradec Králové, když dvěma brankami v poslední čtvrthodině rozhodl střídající Bulíř. Pak jsme dokázali konečně zase jednou vyhrát i venku, a to ve vršovickém Ďolíčku 4:3. Mužem zápasu byl dvougólový Martin Hřídel, přezdívaný „Čert“. Jenže následovala jediná jarní domácí prohra s Českými Budějovicemi.

Nemilý rekord z podzimního utkání v Edenu jsme dokázali ještě „vylepšit“ na pražské Letné, odkud jsme odjížděli s výpraskem 1:7. Přitom se jednalo o souboj druhého proti třetímu. Zdravé naštvání nám ale pomohlo porazit v následujícím domácím derby před 8300 diváky Jablonec 2:1 po dvou Hřídelových gólech. Venku se nám dál nedařilo, ze zbývajících čtyř výjezdů jsme přivezli jeden jediný bod z Olomouce. Zato „doma“ na Městském stadionu Slovaňáci zase jen vyhrávali. Nejdřív přejeli Benešov 4:1, když se proti svým bývalým spoluhráčům dvakrát trefil Zákostelský. Žižkovskou Viktorku jsme porazili 2:1. Ale nejvíc se slavila poslední domácí výhra nad Slavií, když před více než 9000 diváky rozhodl jedinou brankou Zákostelský a připravil tak Slavii o poslední šance na titul, který nakonec brala Sparta.

Místo boje o záchranu jsme nakonec obsadili čtvrtou příčku, tedy ještě o pět míst výše než v premiérové ligové sezóně. Pouhé tři remízy za celou sezónu v kombinaci s tříbodovým systémem nakonec znamenaly nečekaných 51 bodů pro Slovan, s průměrnou domácí návštěvou 6178 diváků, což by U Nisy tehdy ani nebylo možné.

Památný zápas: Jablonec - Liberec 1:1

Premiérové prvoligové Podještědské derby se hrálo v 8. kole, v neděli 25. září 1994, před kamerami TV Nova a byla to velká sláva. Na starou Střelnici dorazilo neuvěřitelných 12 637 diváků. Pískal Pavlín Jirků a na hřišti se od začátku jiskřilo, pro domácí odpískal celkem 35 faulů, pro Slovan jen 15. Po bezbrankovém prvním poločase otevřel v 52. minutě skóre náš Martin Hašek, když po odraženém míči nekompromisní ranou do šibenice překonal domácího brankáře Jánoše. O dvacet minut později ale srovnal na konečných 1:1 střídající Urban.

Nezapomenutelné momenty

Nedvědův gól roku: Stejně jako rok předtím, i v roce 1994 dostal gól roku náš gólman Láďa Maier. Tentokrát to byla výstavní trefa tehdy talentovaného mladíka v dresu Sparty Pavla Nedvěda z 18. září 1994.


Obajdinova kanonáda v Benešově: Čtyři z pěti našich branek na půdě prvoligového nováčka vedeného trenérem Hřebíkem nastřílel 16. října 1994 náš kanonýr Josef Obajdin. Čtyři branky za zápas do té doby v české lize nikdo nedal a dodnes jde o náš klubový rekord.


Piliny proti Maierovi: Závěr podzimu 1994 byl pro našeho brankáře fakt smolný. Po pětibrankovém přídělu v Edenu, zakončeném vlastní brankou, dostal další kuriózní branku i v 28.minutě posledního domácího zápasu proti ostravskému Baníku ze 27. listopadu 1994 (ve videu čas 0:25), navíc se pak ještě zranil a zápas nedochytal.




Zvoničův zářez v Plzni: Hlavním mužem prvního jarního zápasu Slovanu v Plzni byl rozhodčí Josef Zvonič, který nám tehdy (26. února 1995) dal co proto. Posuďte sami:

Statistický přehled

Kompletní tabulka sezony
Kompletní statistiky sezony
Výsledky zápasů a sestavy

TOP JEDENÁCTKA
Brankář
Zápasů
Minuty
Čistá konta
Ladislav Maier
30
2606
6
Hráči
Zápasy
Minuty
Góly
Libor Janáček
30
2610
4
Josef Jinoch
29
2518
4
Josef Nesvačil
28
2475
1
Pavel Janeček
29
2378
4
Martin Hašek
26
2249
5
Josef Lexa
25
2243
1
Boris Kočí
26
2154
2
Martin Hyský
24
2061
2
Martin Hřídel
29
1965
7
Roman Klimeš
17
1310
0

Hráči seřazeni podle počtu odehraných minut


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Liberec Dům kultury
Mediální partneři
rtm plus Rádio Impuls