FC Slovan Liberec | Sezóna 1996/1997 - boj o poháry s trenérem Štolem
Menu Další Zavřít Zavřít
08.05.2020

Sezóna 1996/1997 - boj o poháry s trenérem Štolem

Redakce
V novém historickém speciálu vám nabízíme pohled do prvoligové historie našeho klubu. Každý článek se věnuje jednomu ročníku. Věříme, že si pamětníci rádi zavzpomínají a mladší ročníky se dozví něco víc ze slovaňáckých dějin. Pokračujeme čtvrtou ligovou sezónou 1996/1997.

PODZIM 1996

I v létě 1996 se, stejně jako v několika předchozích letech, řešila nekomfortní finanční situace klubu ohrožující jeho setrvání v nejvyšší soutěži, bylo to však na dlouhou dobu naposledy, protože 29. července 1996 byl oznámen vstup společnosti Preciosa, kterým se situace vyřešila. Předsedou představenstva se stal Zbyněk Štiller a začala nová éra libereckého fotbalu.

Ačkoliv si Slovan v předchozích třech sezónách vybojoval dostatečný respekt, čekalo se, jak si v nové sezóně s obměněným kádrem povede Petrželův nástupce Štol. Slovan začínal dvěma domácími zápasy a na oba k Nise dorazilo téměř 5000 diváků, jenže se Sigmou jsme remizovali a s Boby Brno dokonce prohráli. Naplno jsme zabodovali až v Drnovicích, kde se dvěma góly uvedl nový střelec Barbarič. Doma jsme si pak před prázdným hledištěm, kvůli trestu za polití asistenta a dělobuchy při předchozí domácí bitvě, poradili i s Plzní. Po dvou remízách, v Ďolíčku a s Baníkem, přišly úspěšné týdny. O další výhru ve starém Edenu se tehdy zasloužil jak opět dvougólový Barbarič, tak Hašek, který v poslední minutě, za stavu 2:1 pro nás, schytal „knokaut“ při Horváthově nepřímém volném kopu z hranice malého vápna. Následovalo jednobrankové vítězné domácí derby a stejně těsná výhra v Hradci, kterou pár minut před koncem chycenou penaltou zachránil Maier. Série tří výher náš tým rázem katapultovala do čela ligové tabulky!

Domácí ztráty s Opavou a Českými Budějovicemi vykompenzovaly výhry na půdě Žižkova a nováčka z Teplic, a tak i po 14 kolech byl Štolův mančaft první.

Čekalo nás podzimní finále na pražské Letné, kde jsme ale narazili – k tříbrankové výhře Sparty, kterou místo Petržely už trénoval Chovanec, přispěl dvěma trefami exliberecký Obajdin. Podzim jsme tak končili s 28 body na skvělém 2. místě, jen o skóre za vedoucí Slavií. Kromě Maiera už do reprezentace nakoukl i nový kapitán Slovanu Martin Hašek.

JARO 1997

Úspěšný podzim a stabilizovaný kádr i rozpočet vyústily v optimistická očekávání s pohárovými ambicemi. Z úvodních dvou venkovních duelů jsme však vytěžili pouze bod, který zachránil za Lužánkami, před naší rekordní venkovní ligovou návštěvou (26 200 diváků), v poslední minutě vyrovnávací brankou Barbarič. Hlavní postavou jarní domácí premiéry byl navrátivší se Zákostelský, který zvládl vstřelit jedinou branku, ale taky zkusit „boží ruku“, za níž byl vyloučen. V Plzni se pak zas ukázal druhý navrátilec z Japonska Jinoch, který dvěma brankami přispěl k výhře 3:2. Trenér Petržela, teď už jako kouč Bohemians, si do Liberce přijel pro další prohru, o níž se dvěma trefami postaral Zákostelský. Ještě na konci března, po remíze v Ostravě v 21. kole, byl Slovan ve hře o titul, jen bod za vedoucí Spartou.

Bohužel ani na jaře 1997, stejně jako v předchozích sezónách, se našemu týmu nevyhnuly problémy s trávníkem a odkládání zápasů. Odložený byl domácí souboj se Slavií i následující derby v Jablonci. K dalšímu ligovému duelu jsme tak nastoupili až téměř po čtyřech týdnech a natěšenost našich fotbalistů odnesli hradečtí Votroci, kteří z Liberce odjížděli s porážkou 1:4. Jenže byla to bohužel naše poslední výhra v této sezóně! Zlom přišel ve středeční dohrávce proti Slavii, kdy jsme nešťastně prohráli 2:3 a vidina startu v pohárové Evropě se pomalu ale jistě začala rozplývat. O pár dnů později jsme navíc prohráli i v Opavě.

Následovaly čtyři remízy a dvě prohry, z nichž zabolely hlavně porážka v Jablonci a domácí remíza s Teplicemi v předposledním kole, kdy jsme definitivně přišli o poslední naděje v souboji, který režíroval „starý známý“ sudí Zvonič, jehož pak opět neminul trest. V posledním kole se pak v Liberci opět předával mistrovský pohár, tentokrát pražské Spartě a zase se to neobešlo bez výtržností hostujících fandů. Slovaňáci nakonec skončili pátí, což se tehdy už považovalo za zklamání. Z celkových 46 bodů jich na jaře získali jen 18. Z celkových 46 bodů jich na jaře získali jen 18. Zajímavostí je, že jsme doma i venku získali stejný počet bodů (23), takže zatímco v tabulce domácích zápasů jsme byli až jedenáctí, ve venkovní tabulce třetí.

Památný zápas: Plzeň - Liberec 2:3

Na duel v Plzni hraný 16. března 1997 byl dva roky po "zářezu" ve Štruncových sadech opět delegován rozhodčí Zvonič. Když jsme už v 6. minutě prohrávali 0:2 a po čtvrthodině se nechal vystřídat zraněný Maier, vypadalo to s námi fakt špatně. Ale zbytek týmu to vyhecovalo a krátce na to snížil Jinoch. V druhém poločase jsme pak vystupňovali tlak a obrat dokonali brankou Haška a druhou trefou Jinocha. Plzeňští nám pak ještě na jaře porážku oplatili v domácím poháru a Zvonič nám to zase vrátil v lize proti Teplicím.

Nezapomenutelné momenty

Maierova dýmovnice: Na začátku sezóny bylo U Nisy celkem divoko, a to nejen díky divákům, ale i díky brankáři Maierovi, který hned v prvním kole proti Sigmě (11. srpna 1996) hodil dýmovnici, která přistála na hřišti, zpátky do olomouckého sektoru za svou brankou. Vyfasoval za to pak od ČMFS pokutu 10 000 Kč.

Barbaričův hattrick: Přesně tři branky v jednom ligovém zápase nastřílel v dresu Slovanu poprvé Martin Barbarič 20. dubna 1997 při domácím duelu proti Hradci Králové.



Let do Opavy: Po středeční dohrávce proti Slavii jsme už v sobotu 26. dubna 1997 měli hrát v daleké Opavě, a tak se rozhodlo, že se tam poletí malým letadlem. Byl to pro hráče poměrně dobrodružný zážitek, ale k bodům to stejně nepomohlo.

Statistický přehled

Kompletní tabulka sezony
Kompletní statistiky sezony
Výsledky zápasů a sestavy

TOP JEDENÁCTKA
Brankář
Zápasů
Minuty
Čistá konta
Ladislav Maier
30
2627
10
Hráči
Zápasy
Minuty
Góly
Luděk Klusáček
30
2700
4
Martin Hašek
29
2610
4
Martin Barbarič
28
2433
10
Michal Hrbek
27
2402
0
Roman Týce
25
2230
0
Libor Janáček
24
2146
1
Marián Klago
28
1885
3
Martin Čupr
23
1858
1
Josef Lexa
18
1459
0
Jaroslav Vodička
21
1297
1

Hráči seřazeni podle počtu odehraných minut

Ohlédnutí za všemi předchozími sezonami


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
AAA Auto Gasservis
Mediální partneři
Rengl Český rozhlas Liberec